-20-ban talán még nem, de -24-ben edzettem már (szabadtéren), és -10-ben voltam a PeCsa-szabadtéren Akela-koncerten, valamikor karácsony táján, vagy 25 éve. A zenekar kesztyűben játszott, pedig a színpadot azért melegítik valamennyire az 1000 wattos lámpák.
Éltem Finnországban, és a -20 közel sem érződik olyan hidegnek, mint nálunk a -10, mert azon a hőmérsékleten már nincs pára a levegőben, a relatív hőérzet javul.
A helyesírásra odafigyelhetnél, mert ez így szörnyű.
Úgy tudom, nálunk se annyira autentikus a kínai kaja. Meg hát az olasz pizza is más egy kicsit mindenhol.
Nyilván adoptálják minden ország ízlésvilágához.
Ennek ellenére, én már ettem jó marhapörit Spanyolországban, (legalábbis kellemes meglepetés volt, a negativ elvárásaimmal szemben).
Még itthon is alig kapni jo gulyást, akkor mit várunk.
A gulyást és a gulyáslevest még itthon is sokan keverik. Egy száz éves szakácskönyv szerint ugy készül a gulyásleves, hogy a maradék gulyást felöntjük és egyet forraljuk.
(egyszer cipruson vettem "magyar szalámit" és párizsit kaptam. )
Nincs ezekkel semmi baj, ha a helyükön kezeljük őket. Szlovákiában két kedvencem van, a madarsky gulas dp a segedinsky gulas. Az utóbbinál savanyú káposzta is jár a knédli mellé. De ha jól csinálják, akkor nagyon finom, és jól csúszik hozzá a sör. Akit meg nagyon zavar, az gondoljon erősen a milánói makaróni nevű gasztro csodánkra. /a francia saláta, vagy a párizsi szelet már túl magas labda lenne/
Éppen most vasárnap volt, hogy Steffen Hennsler, ismert német tévés szakács, a Hennsler grenzenlos című műsorában (Vox) eljött hozzánk és részt vett a békéscsabai gulyásfesztiválon - úgy hogy előtte főzött először gulyást, mármint igazit, nem "pörköltet"...
Nagyszerű poszt sajnos csak megerősíteni tudom a leírtakat:) Németországba sajnos ez még rosszabb ugyanis ott a gulasch alatt egy szarul elkészített paradicsom mártást felhígítva illetve egy híg barnamártás alapot kell értenni amibe beledobják a durvára vágott paprikát hagymát amit aztán ilyen besűrített leves állagra beállítanak :) A németek amit az ételekkel csinálnak hát aztán kész vicc...
Én Shanghaiban, egy elsősorban német és angol expatok által látogatott sportkrimóban ettem Hungarian Goulasht. Finom volt, még egy kicsit csípett is, a hús állaga is rendben volt, de egyrészt zöld kaliforniai paprikával készült, másrészt meg az összhatásnak se volt semmi köze a jó magyar pörkölthöz (spoiler alert, kedves bloggerina: az angol goulash szó magyarul pörköltet jelent, ahogy a stew is valami olyasmi, a goulash soup az, amit mi gulyásnak hívunk).
Addig amíg az alapproblémát nem tudjuk kezelni, miszerint a világ más részein nem tudják megkülönböztetni a gulyást és a pörköltet, -nem érdemes erről vitatkozni!
Nők a pultnál
Utolsó kommentek:
ételizésítő 2019.12.09. 21:54:35
Éltem Finnországban, és a -20 közel sem érződik olyan hidegnek, mint nálunk a -10, mert azon a hőmérsékleten már nincs pára a levegőben, a relatív hőérzet javul.
A helyesírásra odafigyelhetnél, mert ez így szörnyű.
Bejegyzés: Buliztál már -20 fokban?
remélemeztbeveszi 2016.10.27. 22:20:30
"Csak semmi cicó, mert nálam van a slukker!"
A tojásszétválasztó halálos.
Bejegyzés: Rendhagyó konyhai kütyük
B.B.K. 2016.10.27. 14:49:10
Bejegyzés: Rendhagyó konyhai kütyük
hkatinka68 2016.05.17. 16:36:04
Bejegyzés: Kóstoljunk thai desszerteket!
Gazz 2016.05.17. 15:24:17
Bejegyzés: Kóstoljunk thai desszerteket!
Nők a pultnál 2016.01.28. 16:35:43
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
pragmatika2 2016.01.27. 23:10:56
Nyilván adoptálják minden ország ízlésvilágához.
Ennek ellenére, én már ettem jó marhapörit Spanyolországban, (legalábbis kellemes meglepetés volt, a negativ elvárásaimmal szemben).
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
hillman. 2016.01.27. 23:10:53
A gulyást és a gulyáslevest még itthon is sokan keverik. Egy száz éves szakácskönyv szerint ugy készül a gulyásleves, hogy a maradék gulyást felöntjük és egyet forraljuk.
(egyszer cipruson vettem "magyar szalámit" és párizsit kaptam. )
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
Papa666 2016.01.27. 23:10:44
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.01.27. 23:10:41
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
Terézágyú 2016.01.27. 13:30:44
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
Iván_a_muzsik 2016.01.27. 13:30:43
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
Yobbágy Fery 2016.01.27. 12:49:45
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!
Tefan 2016.01.27. 12:49:42
Bejegyzés: Világ gulyásai egyesüljetek!